Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Toiminnanjohtaja

Sivuja: 1 [2] 3
16
Toivotamme kaikille Rauhallista Joulunaikaa ja ensi vuonna taas tavataan!

17
Ajankohtaista / Vapaaehtoistoiminnan viikko käynnistyy
« : 20.11.12 - klo:12:50 »
Suomen suurimmat vapaaehtoistoiminnan messut  MENU-messut käynnistävät vapaaehtoistoiminnan viikon 28.11.2012 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Menu-messujen teema on sukupolvien välinen vuorovaikutus. Sukupolvia yhdistävää vapaaehtoistoimintaa on tehty tänä vuonna esimerkiksi Neljän polven treffit -haastekampanjassa. Kampanjan kummit Tuulikki Petäjäniemi ja Jama Jama juontavat Neljän polven kahvilatreffejä Vanhan Kuppilassa 28.11. klo 14–18. Toisen kerroksen Musiikkisalin sukupolvia yhdistävässä ohjelmassa esiintyvät esimerkiksi Puhuva Kone ja Tuunaritytöt.

Vapaaehtoistoiminnan ajankohtaisia teemoja pohditaan messujen yhteydessä järjestettävässä Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuusseminaarissa. Puheenvuoroja käyttävät muun muassa Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Leena Suurpää. Kianderin aiheena on väestön vanheneminen ja vapaaehtoistyön rooli kansantaloudessa. Suurpää tarkastelee vapaaehtoistoiminnan roolia nuorten hyvinvoinnissa. Seminaarissa on muutama paikka vapaana. Seminaarin järjestävät Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä, Kuntaliitto ja Kansalaisareena.

Vapaaehtoistoiminnan viikko huipentuu kansainväliseen vapaaehtoisten päivään viides joulukuuta. Suomessa vapaaehtoisten päivää vietetään jo 4. joulukuuta. Päivän järjestäjinä ovat keskusjärjestöt SOSTE, Allianssi ja SLU sekä Kansalaisareena ja Metsähallitus.

Pidetään toisistamme hyvää huolta!

18
Ajankohtaista / Maltalainen ilta 24.10. klo 18
« : 16.10.12 - klo:10:39 »
 Maltalainen David Cutajar tulee kertomaan maltan historiasta sekä laulaa maltalaisia lauluja, tervetuloa!

19
10.10.2012 / 13:00 - 16:00 Sijainti: Kerava-sali, Keuda-talo, Keskikatu 3a, 04200, Kerava, FI

Tervetuloa VaPari-tutkimushankkeen loppuseminaariin kuulemaan kumppanuusprosessin kehittämisen vaiheista, osallistujien kokemuksista ja vapaaehtoistoiminnan hyödyntämisestä yksityisellä sektorilla.

Loppuseminaari järjestetään Keuda-talon Kerava-salissa, Keskikatu 3 a, Kerava.

VaPari-tutkimushankkeessa on kehitetty toimintamalleja, joissa vapaaehtoiset toimivat henkilökunnan ja asiakkaiden kumppaneina hoivayrityksissä.

Hankkeessa ovat mukana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu ja Tekes.

Ilmoittaudu 1.10.2012 mennessä.

Ohjelma:

Juontaja: Sanna Lehtinen
13.00 Kahvi
13.20 Avaussanat, Maarit Lahtonen, Tekes
13.30 Vapaaehtoistoiminnan ja hoivayritysten kumppanuus-
mallin julkistaminen ja esittely, hankkeen tutkijat
14.25 Musiikkiesitys, Sini-Emilia Tuominen
14.30 Paneeli, Vapaaehtoiset yrityksissä - mitä ihmettä?
Tuula Tirkkonen ja Carmela Grasutis, Attendo Oy
Hanna Poskiparta, Mainio Vire Oy
Pekka Mykrä, Raha-automaattiyhdistys
Markku Mäkinen ja Liisa Ahola, vapaaehtoiset
Järjestösektorin edustaja
15.45 Runo, Raili Eronen
15.50 Seminaarin päätössanat, Seija Paasovaara, Laurea-ammattikorkeakoulu

Lisätietoja:
VaPari-hanke
Timo Järvensivul timo.jarvensivu@aalto.fi ja Outi Pyrhönen outi.rusula-pyrhonen@laurea.fi

20
Meditaatio ehkäisee masennusta ja vähentää pelokkaita ja kielteisiä ajatuksia. Meditaation lisähyötyihin kuuluu ahdistuksen väheneminen, rentoutuminen ja tyytyväisyyden lisääntyminen. Meditaation on todettu parantavan myös itsetuntoa, myötätuntoa, nykyhetken havainnointia ja luottamusta sekä parantavan muistia. Meditaatio on ilmaista, vie vähän aikaa ja sitä on helppo harrastaa. – Vehmas Assembly

Meditaation mahdollistama jokapäiväinen ajatusten nollaus rauhoittaa iltani. Työhuolet ja lapsiperheen hössötys katoaa ja mieli tyyntyy. Seuraavanlaisen meditaatiorutiini toimii hyvin.

Kuinka meditoida

    Varaa meditoinnille vakioaika. Meditoi säännöllisesti tiettynä kellonaikana jolloin saat olla rauhassa. Jotkut heräävät hieman aikaisemmin ja meditoivat odotellessaan aamukahvin tippumista. Itse arvostan aamu-unia ja meditoin illalla lasten nukahdettua. Meditaatio on aluksi todella vaikeaa. Emme ole tottuneet olemaan paikoillamme tekemättä mitään. Pään sisällä oleva hälinä pelottaa. Ole sinnikäs äläkä luista rutiinista, niin pian et voi enää olla ilman omaa hetkeäsi.
    Aseta herätyskello. Tyynyn alta kuuluva hälytys katkaisee meditaation, eikä sinun tarvitse miettiä ajankulua sen aikana. Aloita harjoittelu 10 minuutin meditaatiolla ja lisää aikaa vähitellen. Minulla mielenrauhoittuminen kestää usein noin vartin. Meditoin tämän päälle vielä toisen vartin eli yhteensä puoli tuntia.
    Istu ryhdikkäästi mutta rennosti. Hengitysmeditaatiota harjoitetaan usein lattialla istuen, joko risti-istunnassa, tai polvi-istunnassa tyynyjen päällä istuen. Minusta jälkimmäinen on mukavampi asento. Aseta pari muhkeaa sohvatyynyä lattialle pyllyn alle ja istu sääret maata vasten. Etsi ryhdikäs mukava asento jossa voit kuvitella istuvasi rennosti seuraavan puolituntia.
    Sulje silmäsi puoliksi tai kokonaan. Näkökentän tulisi olla rauhallinen. Itse katson sohvan selkänojaa. Ellen ole liian väsynyt pidän silmät kiinni.
    Kuulostele kehoasi. Valmistaudu rauhoittumaan ja unohtamaan päivän kiireet ja murheet kuulostelemalla kehoa. Miltä nilkoissa tuntuu, entä ristiselässä? Käy kehosi läpi ja anna lihasten rentoutua.
    Aloita meditaatio rauhallisella uloshengityksellä. Meditaatiossa hengitetään vatsalla. Rintakehä pysyy hengittäessä paikallaan vatsan likkuessa hengityksen tahtiin sisään ja ulos.
    Keskity hengitykseen laskemalla. Ensimmäisen uloshengityksen aikana laske mielessäsi yksi, sisäänhengityksen aikana kaksi ja jatka näin kymmeneen. Aloita alusta hengittämällä ulos yksi. Vaihtoehtoisesti voit laskea vain uloshengitysten tai sisäänhengitysten aikana.
    Jos ajatus harhailee palaa ykköseen. Ajatus lähtee harhailemaan. Se kuuluu meditaatioon, eikä siinä ole mitään väärää. Kokeneet meditoijat kykenevät laskemaan vain kauemmin ennen kuin ajatus lähtee harhailemaan. Laskemisen avulla huomaat jos keskityt ajatuksiisi hengityksen sijaan. Palaa rauhallisesti pakottamatta tarkkailemaan hengitystäsi. Aloita laskemisen taas uloshengittämällä ykkösestä.
    Meditaatioajan päätyttyä istu hetki rauhassa. Anna verenkierron palautua ja ajatusten heräillä. Kuulostele kehoasi.

Meditaatiota voi harjoitella hengitymeditaation lisäksi myös tai-chin, joogan ja vaikkapa puutarhanhoidon avulla. Zen-meditaatio on mahdollista vaikka kävellen tai tiskaten. Harjoittelin kesällä zen-meditaatiota rikkaruohoja nyppien. Tarttuu – nyppäisee – siirtää – tarttuu – nyppäisee – siirtää…

Helsinki Zen Center on julkaissut ilmaisen hengitysmeditaatio-ebookin (pdf) josta löytyy lisää vinkkejä mielen tyynnyttämiseen.

21

Kaikenikäisillä ihmisillä on annettavaa toisilleen ja yhteisölleen. Eri ikäisten ihmisten kohtaaminen ja yhteinen tekeminen edistävät kaikkien hyvinvointia ja rikastuttavat elämää. Yhteinen toiminta lisää ikäpolvien keskinäistä kiinnostusta, ymmärrystä ja kunnioitusta. Se mahdollistaa myös tietojen, taitojen ja elämänkokemusten jakamisen.

Tehtävä:

Kehitä uudenlainen toimintatapa tai ratkaisu, joka lisää nuorten ja ikäihmisten kohtaamista, yhdessäoloa ja yhteistä toimintaa. Toiminnan tulee

    -olla hyödyksi ja iloksi ikäihmisille ja nuorille
    -soveltua paikallisiin olosuhteisiin ja paikalliseen kulttuuriin
   - olla organisoitu siten, että sillä on jatkuvuutta
   - olla uudenlainen ratkaisu, joka kuitenkin voi perustua olemassa olevaan toimintaan, esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan

22
Vanhusten viikon tapahtumat Keravalla

Vanhusten viikon avajaisjuhlaa vietetään klo 12 sunnuntaina 7.10.2012 Keravan seurakuntasalilla. Ennen varsinaisen ohjelman alkua on mahdollisuus osallistua Vanhusten kirkkopyhän messuun klo 10 Keravan kirkolla, Papintie 6. Klo 11.30 tarjotaan seurakuntasalissa, kahvia ja purtavaa juhlakansalle.

Avajaisjuhlan Juhlapuhujaksi saapuu peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja Vanhustenviikon avaa Keravan Vanhusneuvoston puheenjohtaja Kari Kuulas. Tilaisuudessa tullaan kiittämään ja palkitsemaan keravalainen ” Vuoden Vapaaehtoinen”, joka on tänä vuonna sosiaalineuvos Sulo Aho. Avajaisjuhlan monipuolisesta ohjelmasta vastaa Keravan eri eläkeläisjärjestöt.

Maanantaina 8.10. klo 10.15-10.45 kaupunginjohtaja Petri Härkösen luento, jonka aiheena on  ”Keravan investoinnit ja tulevaisuuden näkymät ”. Luento pidetään Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksessa, Aleksis Kiven tie 19, Kerava. Keravalainen yrittäjä, Koruseppä anu ek design tarjoaa koko Vanhusten viikon ajan 15 % alennuksen tuotteistaan! www.anuek.fi. Venlantie 9 A, Kerava.

Tiistaina 9.10. klo 10-14 Viertolassa perinteinen muotinäytös ja pienimuotoiset myyjäiset. Timontie 4, Kerava. Klo 10-14 pystytetään Hyvänolontori Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksessa. Mukana mm. Kotihoito, sekä verenpaineen- ja puristusmittaukset, paljon oheistapahtumaa sekä mahdollisuus ottaa erilaisia hoitoja, kuten mm. intialaista päähierontaa, verisuoniterapiaa, shiatsua, kolestrolinmittaus, verensokerinmittausta, niskahartiahierontaa, myös tuotemyyntiä. Keravan naisvoimistelijat ( KNV) tarjoaa mahdollisuuden osallistua maksutta tasapainoryhmään klo 11.15-12.15, paikkana Svenskabacka skola (Kannisto)

Keskiviikkona 10.10. Keravan seurakunnan olohuoneessa, Katupappilassa (Kauppakaari 13) on pullakahvitarjoilu Vanhusten viikon kunniaksi klo 10–14. Forever Kerava tarjoaa veloituksetta mahdollisuuden tutustua kuntosaliin sekä Terve Selkä- ja Venytellen Vetreäksi -tunteihin keskiviikkona 10.10. seuraavasti, Terve Selkä klo 11 - 11.30, Venytellen Vetreäksi klo 11.35 - 12.05, Kuntosaliin pääsee tutustumaan klo 11 - 14, jolloin paikalla ohjaaja opastamassa laitteiden käyttöä. Tarjolla kahvia sekä pikkupurtavaa. Forever Kultasepänkatu 5, 04250 Kerava. Puh. (09) 5840 0110 / 040 5331883 www.foreverclub.fi.  Klo 13-14 Keravan naisvoimistelijoiden ohjattu liikuntahetki, lähtö uimahallin edessä, osallistuminen on maksutonta.  Lepistön perintörahaston päätösjuhla järjestään klo 15-16.30 Nikkarin koululla. Kahvitarjoilu ennen juhlaa klo 14.15-15 Oppimiskeskuksen ruokalassa.

Torstaina 11.10. klo 13 Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksessa luento aiheesta ”Tukena muistisairaalle”, luennon järjestää Keski-Uudenmaan Dementiayhdistys ja edustaja Pia Kytölä.
Illalla klo 18 ” Sirkus konsertti” Keravan Musiikkiopiston riemukas esitys Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksessa. Tiedossa vauhtia ja teemaan sopivaa musiikkia. Kahvila avoinna. Illan virkut pääsevät vielä maksutta tutustumaan klo 19-20 Zumba Gold tuntiin Kalevan koululla, sen tarjoaa Keravan naisvoimistelijat (KNV.) Torstaina järjestetään myös Valtakunnallinen vanhusten ulkoilupäivä. Eläkejärjestöt tulevat osallistumaan siihen ohjelman mukaan.

Perjantaina 12.10. Perinteeksi käynyt  Hemmottelupäivä. Keravalaiset eläkejärjestöt vierailevat ja esiintyvät eri palvelu- ja hoivakodeissa sekä terveyskeskuksen vuodeosastoilla. Kohteina ovat Esperi, Helmiina/Hermanni, Helmiorvokki, Hopeahovi, Kotimäki, Niittynummi, Terveyskeskus, Terveyskeskus os.2, Viertola. Perjantaina klo 15-17 Keravan uimahallissa tarjotaan eläkeläisille mahdollisuus uida ilmaiseksi eläkeläiskorttia näyttämällä.

Viikon järjestävät yhteistyössä Keravan kaupunki, Keravan evl. seurakunta, Vanhusneuvosto, Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus/Talkoorengas, Keravan palvelutalosäätiö Viertola, Keravan Kansalliset Seniorit ry, Keravan Eläkeläiset ry, Keravan Eläkkeensaajat ry, Kristilliset Eläkeläiset ry, Eläkeliiton Keravan yhdistys ry, Keravan kaupunki-kotihoito.
23

Etsitään Kahvila Kaisankammariin kahvila-apulaista. Odotamme hakijalta
oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta, joustavuutta ja oppimisenhalua.
Arvostamme työpaikallamme joustavaa, positiivista asennetta ja
yhteistyökykyä. Työnkuva muotoutuu valittavan henkilön kokemuksen
mukaan. Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan. Työaika 5 h / pv. Hakijan tulee
olla oikeutettu korkeimpaan tukeen.
Hakemukset sähköpostitse osoitteeseen tarja.orlow@talkoorengas.fi.
Katuosoite on Aleksis Kiven tie 19, 04200 Kerava. Tietoja toiminnastamme löytyy kotisivultamme www.talkoorengas.fi


24

Tule mukaan kantamaan yhteiskuntavastuuta ja tarjoa vapaaehtoisille yrityksesi palveluita, tuotteita yms. suoraan kohdennettuna. Ryhdy siis hyväntekijäksi ja Etu-liikkeeksi, joissa esimerkiksi Talkoorenkaan vapaaehtoiset saavat alennuksia ym. palveluita korttia näyttämällä. Mukana olevat yritykset saavat näkyvyyttä mm. kotisivuillamme, jäsentiedotteissa sekä Talkoorenkaan tiedotuslehdessä. Seniori-ikäiset ovat yhä kasvava tuotteita ja palveluja hyödyntävä väestönosa myöskin Keravan talousalueella, monet heistä sekä osallistuvat että hyötyvät Talkoorenkaan toiminnasta.

Vapaaehtoistoiminnasta ei hyödy ainoastaan yhteiskuntamme, sillä sitä tekevälle itse toiminta antaa lukemattomia mahdollisuuksia ja kokemuksia, ystävistä puhumattakaan. Viime aikoina useat  tunnetut henkilöt ovat lähteneet mukaan hyväntekeväisyyteen ja tuovat siten toiminnalle positiivista näkyvyyttä ja arvostusta. Tarjoamme mahdollisuuden Keravalla olla mukana luomassa yhteisöllisyyttä. Toimitilamme ovat ahkerassa käytössä ja uusia yhteistyökuvioita kehitellään jatkuvasti, tarkoituksena saada mukaan mahdollisimman monia eri tahojen toimijoita.

TALKOORENGAS  VAIKUTTAJANA
Toimintamme on huomattavasti laajentunut ja ennen kaikkea monipuolistunut viime vuosien aikana. Vuosien mittaan hankittu laaja kokemus ja vapaaehtoistoimintaan liittyvä asiantuntijuus ovat herättäneet kiinnostusta useissa tahoissa. Kokeilemme uusia toimintamuotoja, joita mukaan tulevat ihmiset ja eri yhteistyökumppanit haluavat toteuttaa. Seuraamme mitä paikallistasolla ja maailmalla tapahtuu ja tarvittaessa olemme valmiita kehittämään, jatkamaan tai sitten muuttamaan suuntaa. Joustavuus onkin ajan sana.

Yhä useampi huomaa jollakin tapaa olevansa mukana toiminnassamme tai tekevänsä yhteistyötä Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskuksen kanssa. Olemme saaneet ilahduttavasti uusia yhteydenottoja suoraan alansa asiantuntijoilta halusta tulla mm. luennoitsijoiksi tilaisuuksiimme.
 
     -Keravan kaupunginjohtajan Petri Härkösen mukaan "Vapaaehtoistoiminta tuo merkittävän lisän kaupunkimme palveluihin. Vapaaehtoistyöhön ei voi ketään velvoittaa ja on parempi, että siinä toimivat itse määrittelevät miten auttamis- ja tukitoimintaa harjoittavat ja mikä tehtävään sopii."
                                
Tee siis hyvä päätös ja ilmoittaudu mukaan hyväntekijöiden joukkoon!

Etu-liikkeeksi haluavat, lisätietoja ja yhteydenotot suoraan  Tarja Orlow  040-7006962 tarja.orlow@talkoorengas.fi
Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus, Aleksis Kiven tie 19, Kerava. Laitathan mukaan yrityksesi yhteystiedot ja se, miten olet mukana!
         
         Kiitos kun välität!

25
to 13.09 klo 10-12 Unkarilainen juomakulttuuri - alustaja Heikki Ahtiainen - alustuksen jälkeen keskustelua, alan sanastoa ja opitun kertausta
to 27.09 klo 10-12 Unkarilainen ruokakulttuuri -alustajat Annikki ja Reino Laitinen + Mirja Perttu, alustusten jälkeen keskustelua, alan sanastoa ja opitun kertausta
to 11.10 klo 10-12 Unkarilainen musiikki, alustajat Seija ja Lauri Hirvikangas, jotka myös musisoivat, keskustelua ja alan sanastoa + opitun kertausta
to 25.10 klo 10-12 Suomen ja Unkarin ystävyyskuntien toiminta - Solt ja Vác, alustajat Eero Nurmi + Mirja ja Esa Perttu, keskustelua ja uutta sanastoa
to 08.11 klo 10-12 Unkarin uskonnot ja hengellinen elämä, alustajat Anja Hänninen ja Jukka Isola, alan sanastoa ja opitun kertausta
to 22.11 klo 10-12 Unkarin matkailu + seuran pikkujoulu, alustaja Jaakko Kuusela, keskustelua, kahvia/teetä, pullaa ja laulua

26
Syyskuun viimeisenä sunnuntaina 30.9. klo 16 järjestään Malla Hintsalan HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTI - “Rakkauden jäljet”. Laulaja Malla Hintsala esittää unohtumattomia elokuva- ja musikaalisäveliä. Käsiohjelmaa 8 euroa voi ostaa etukäteen Talkoorenkaan toimistosta sekä Tyykipuotista, Kauppakaari 1, Kerava. Kahvio avoinna.


27


Vanhustyön keskusliitto kannustaa lukiolaisia kehittämään nuorten ja ikäihmisten välistä toimintaa Innolukio-kilpailun avulla. Innolukio on koko Suomen lukiolaisille suunnattu ideakilpailu ja oppimisympäristöhanke, joka tähtää luovuuden oppimiseen ja työelämän tutustumiseen. Runsaat 30 Vanhustyön keskusliiton jäsenyhteisöä eri puolilta maata on ilmoittautunut tukemaan lukiolaisia kilpailutehtävässä. Mukana on myös Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus eli Talkoorengas Keravalla, Aleksis Kiven tie 19. www.talkoorengas.fi

Innolukion kautta Vanhustyön keskusliitto haluaa edistää nuorten ja ikäihmisten kohtaamista sekä tehdä vanhustyötä ja sen toimijoita tunnetuksi nuorten keskuudessa eri paikkakunnilla. Keskusliitto on kutsunut mukaan omia jäsenyhteisöjään lukiolaisten tueksi. Varsinainen kilpailutehtävä julkistettiin tänään 16.8.2012 Espoon Barona Areenalla pidetyssä starttitilaisuudessa.

Kilpailutehtävässään Vanhustyön keskusliitto pyytää kehittämään uudenlaisen toimintatavan tai ratkaisun, joka lisää nuorten ja ikäihmisten kohtaamista, yhdessäoloa ja yhteistä toimintaa. Toiminnan tulee
•   olla hyödyksi ja iloksi ikäihmisille ja nuorille
•   soveltua paikallisiin olosuhteisiin ja paikalliseen kulttuuriin
•   olla organisoitu siten, että sillä on jatkuvuutta
•   olla uudenlainen ratkaisu, joka kuitenkin voi perustua olemassa olevaan toimintaan, esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan.

Kilpailutehtävän tekemistä varten nuoret tarvitsevat tietoa ikäihmisten elämästä ja paikkakunnan vanhustyöstä, mm. vapaaehtoistoiminnasta.
– Kiinnostuimme Innolukio-kilpailusta, koska olemme huomanneet, että kuilu eri-ikäisten, varsinkin nuorten suhtautumisessa ikäihmiseen, on kasvanut. Haluamme rohkeasti olla mukana kehittämässä erilaisia uusia toimintatapoja ja Innolukio tarjoaa tähän nyt oivan tilaisuuden. Toiveemme on, että kehitetty idea jäisi elämään osaksi toimintaamme, myös kilpailuvaiheen jälkeen. Olemme aiemmin tarjonneet nuorille työpajoja sekä yhteistä toimintaa ikä-ihmisten kanssa, samoin olemme toimineet työharjoittelupaikkana. Yhteistyö eri oppilaitosten kanssa on myös ollut antoisaa vuosien varrella, kertoo toiminnanjohtaja Tarja Orlow.

Innolukio-kilpailussa on myös viikkotehtäviä ja Vanhustyön keskusliitto antaa vanhustenviikolla 7.-14.10. oman tehtävänsä lukiolaisten ratkottavaksi. Vanhustenviikon teemana on Yhdessä vahvempia ja aihe liittyy Euroopassa vietettävään Aktiivisen ikääntymien ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuoteen. 

Innolukion varsinainen kilpailuaika on 10.9.–14.12.2012. Loppukilpailu pidetään tammikuussa 2013.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Tarja Orlow, tarja.orlow@talkoorengas.fi. (09)242 6364

28
Keski-Uudenmaan Dementiayhdistys ry:n järjestämä ja Ray:n rahoittama vapaaehtoistoimijoiden koulutus. Keski-Uudenmaan Dementiayhdistys ry on aloittanut toimintansa 1992 Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa sekä Nurmijärvi liitettiin mukaan 2007. Toiminnan lähtökohtana on olla mukana turvaamassa muistisairautta sairastaville ihmisille mielekästä ja osallistavaa elämää sekä olla apuna ja tukena heidän omaistensa ja läheistensä hoivatyössä.
Tavoitteena on tuottaa ilmainen maksuton palvelu, joka ei ole raameihin sidottu, vaan tukee ja kannustaa muistisairasta olemaan osallisena omaan elämäänsä, arkeensa yksilöllisten tarpeittensa ja mieltymystensä mukaisesti. Tuetaan muistisairaan tuttua turvallista arkea ja kannustetaan häntä jatkamaan harrastuksiaan sekä ylläpitämään yhteyttä itselle tärkeisiin ihmisiin ja ystäviin.  10 koulutuskerran avulla vapaaehtoistoimijoita ”RinnallaKulkijoita” koulutetaan Ikäinstituutin toimesta saamaan tietoa ja taitoa kohdata muistisairas henkilö. Koulutus on ilmainen.
Koulutus alkaa ma 26.11.2012 ja jatkuu vuonna 2013. Koulutuksessa käsitellään mm. muistisairauksia, kohtaamista, hyvinvointia, elämänlaatua, toimintakykyä, osallisuutta, arjen mielekkyyttä ja vapaaehtoistoimintaa. Projektin aikana järjestetään vapaaehtoistoimijoille ”RinnallaKulkijoille” ohjauksellista tapaamista, jossa käsitellään toiminnassa esille nousseisiin tilanteisiin ja saadaan ohjausta niiden ratkaisemiseen. Tapaamisissa tuetaan vapaaehtoisten voimavaroja ja sitoutuneisuutta.
Sinä jo vapaaehtoistoiminnassa oleva voit täydentää tällä koulutustarjonnalla omaa osaamistasi, saada valmiuksia muistisairaan kohtaamiseen ja päivittää tietojasi ja taitojasi vapaaehtoistoimijana olemiseen. Sinun ei tarvitse siirtyä mihinkään uuteen vapaaehtoisjärjestöön, vaan jatkat edelleen entisessä ”työpaikassasi”. Tukea ja ohjausta saat toki Keski-Uudenmaan Dementiayhdistykseltä projektin päätyttyäkin.
Jos vapaaehtoistoiminta muistisairaiden henkilöiden parissa kiinnostaisi tai haluat tietoa ja taitoa erityisosaamista sekä varmuutta kohdata muistisairas henkilö ota reilusti yhteyttä projektityöntekijään Pia Kytölään p. 040 739 5146, pia.kytola@k-udementiayhdistys.net, www.k-udementiayhdistys.net ja jutellaan asiasta lisää. Koulutukseen ilmoittautuminen on jo käynnissä. Tavoitteena on saada jokaiseen yhdistyksen toimialueen kuntaan 10 vapaaehtoistoimijaa.
Toivomme sinulta aitoa auttamisen halua. Sinun ei tarvitse osata mitään erityistä, vaan olla ”ihmisen virassa”. ”RinnallaKulkijalla” on oikeus valita tehtävänsä ja sitoutua siihen itselle parhaiten sopivalla ajalla ja antaumuksella. Apusi voi olla tilapäistä, satunnaista tai säännöllistä, oman elämäntilanteesi mukaista. Vapaaehtoisen oma elämäntilanne täytyy olla kunnossa, jotta voi helpottaa toisen elämää ja tukea muita.
KOULUTUSPÄIVÄT 2012: ma 26.11-12, ti 11.12-12 ja 18.12-12 Keravan Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus Aleksis Kiven tie 19 klo 12.00-15.30. 2013:, ti 8.1-13, ti 29.1-13, ti 12.2-13, ke 6.3-13, ke 20.3-13 + huhtikuu/syyskuu 2013 aika ja paikka avoinna. Tarvittaessa järjestetään kyyti.

29
Vapaaehtoiseen hyvinvointityön keskuksessa toimiva Hyvinvointiakatemia tarjoaa jälleen kerran monipuolista ja hieman erilaistakin toimintaa. Syksy sisältää runsaasti erilaista luentoja ja mielenkiintoisia kursseja ja tapahtumia meille jokaiselle.Opinto-ja harrastusryhmät aloittavat toimintansa elokuun lopulla, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, lisätietoja www.talkoorengas.fi.

Elokuun viimeisenä lauantaina 25.8. klo 12–15  kauden avaa SANOJA JA SÄVELIÄ ELÄMÄSTÄ – taideterapiaelämystuokio. Toimittaja, taideterapeutti Merja Elisabeth laulattaa ja soittaa omatekoisia herkkiä balladeita. Laulujen välillä jutellaan aiheista kuulijoiden toiveiden mukaan.

Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen ääni ja oma keho, jolla ilmaista tunteita. Miten sinä voisit löytää oman musiikillisen tavan ilmaista itseäsi? Ilmoittautumiset 23.8. mennessä Talkoorenkaan toimistoon puh. (09) 294 0930.

Virolaisia herkkuja Keravalla lauantaina 22.9. klo 11–15.  Jälleen kerran on mahdollista nauttia virolaisista herkuista. Tervetuloa ostoksille ja maistelemaan. Yhteistyössä Keravan Viro-seura, SVYL ja Hyvinvointiakatemia. Kahvila avoinna.


ZEN BUDDHALAINEN- meditaatioryhmä aloittaa uutena ryhmänä syksyllä. Tiistaina 4.9. klo 14.30-15.30 ja perjantaina  7.9. klo 18-19 järjestään kaksi aloitusluentoa siitä, mitä on Zen-buddhalainen meditaatio. Ryhmä aloittaa perjantaina 14.9. klo 18-19  kokoontuen 10 kertaa opettelemaan omaa hiljaista harjoitustaan. Ohjaajana toimii Simo Vihinen.Uusi ryhmä, Keräilyn Ystävät kokoontuvat ensimmäisen kerran tiistaina 28.8. klo 14–16, seuraavat tapaamiset ovat  25.9., 23.10. sekä 27.11. Oletko innostunut keräilystä? Tule vaihtamaan tai esittelemään omia keräilyn kohteitasi muille, olivatpa ne vaikka postimerkkejä, keräily- tai puhelinkortteja yms. Vetäjinä Veikko Lindell ja Niilo Pohtala.


Syksyn  KIRPPUTORI pidetään lauantaina 10.11. klo 10-15 Talkoorenkaan tiloissa. Tule myymään nurkkiin kertyneet ylimääräiset tavarasi tai tule tekemään edullisia löytöjä! Pöydän hinta 5 euroa/pöytä, oma vaatetanko mukaan. Pöytävaraukset Talkoorenkaan toimistosta (09) 294 0930 viim. pe 24.8. Kahvio avoinna!


Syksyn ensimmäinen MAANANTAISEURA 3.9. klo 13-15 aloittaa aiheella “Minä seniori ja hyvä elämäni”. Luennoitsijana Lahja Havansi. Mitkä asiat ja miten valinnat vaikuttavat ja millä minä itse voin vaikuttaa omaan elämääni ja hyvinvointiini. Maanantaina 17.9. klo 13-15 saamme kuulla MAANANTAISEURASSA, miten meitä keravalaisia koskettaa “Ikälaki keravalaisten näkökulmasta”. Aiheesta tulevat  kertomaan Lahja Havansi ja Erkki Havansi. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa.


Keskiviikkona 19.9. klo 18 pääsemme tutustumaan PETER HESSIN Äänimaljoihin. Äänimaljoilla on pitkä perinne syvärentouttavana hoitomuotona. Tule nauttimaan! Äänen ja sen värähtelyn vaikutus on rentouttava, virkistävä ja tasapainottava. Mahdollisuus näytehoitoihin. Maljahoidoista kertovat Lahja Penttinen Margit Norrgård, Anni Haiko, Virpi Kelkka ja Helena Alm.

Musiikkiopiston syksyn ensimmäinen Kahvilakonsertti ”Illan pimentyessä” pidetään torstaina 27.9. klo 18.30 alkaen Sinisessä Salissa.

Syyskuun viimeisenä sunnuntaina 30.9. klo 16 järjestään Malla Hintsalan HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTI - “Rakkauden jäljet”. Laulaja Malla Hintsala esittää unohtumattomia elokuva- ja musikaalisäveliä. Käsiohjelmaa 8 euroa voi ostaa etukäteen Talkoorenkaan toimistosta sekä Tyykipuotista, Kauppakaari 1, Kerava. Kahvio avoinna.


Syksyn ensimmäisen taidenäyttelyn GALLERIA ORLOWissa aloittaa 20.8. – 28.9. Esillä Tunnelmakuvia. Kuvataiteilija Pia Utrian ja kuvataiteilija Pia Valtosen yhteinen  taidenäyttely.


KOULUTUKSET JA KURSSIT

ATK-TUKITIIMI - tukitiimi@gmail.com. Tiimin syksy käynnistyy yleisellä infolla, joka pidetään keskiviikkona 5.9. klo 10–12 (Sininen sali). Muut päivät ovat keskiviikot 19.9., 3.10., 17.10., 31.10., 14.11. ja 28.11. klo 10–11 (Atk-luokka). ATK-tukitiimi auttaa sinua tietokoneen käytössä ja siihen liittyvissä ongelmissa ajanvarauksella. Varauslista on Kaisankammarissa. Opastajina: Pirkko Kyttälä, Ritva Hyvärinen ja Ismo Terenius. Hakemistorakenteet ja kansiot- kurssi pidetään tiistaisin 9.10. ja 16.10 klo 10–12 (Atk-luokka). Hakemistorakenteen ja kansioiden hallinta on tärkeää mm. valokuvien käsittelyssä. Oman tietokoneen voi ottaa mukaan. Ryhmään mahtuu max. 8 hlöä. Ilm. viim. 2.10. sähköpostitse tukitiimi@gmail.com. Valokuvienkäsittelykurssi järjestetään keskiviikoisin 31.10., 7.11., 14.11. ja 21.11. klo 11.30–13.30 (Atk-luokka). Kansioiden hallinta ja tiedostojen kopiointi on hyvä osata, mutta välttämätöntä. Ilmainen Picasa-ohjelma on oltava omalla koneella. Jos ohjelmaa ei ole koneella tai sitä ei osaa itse ladata, voi ennen kurssia esim. varata ajan tukitiimiiltä. Edellytyksenä oma tietokone mukaan. Ryhmään mahtuu max. 6 hlöä. Ilm. viim. 24.10. sähköpostitse tukitiimi@gmail.com. Tilkkutyökurssi aloittaa maanantaina 5.11., 12.11., 19.11. ja 26.11 klo 10–12 (Kabinetti). Ota mukaasi ohuita puuvillakankaita, nuppineuloja, sakset, ompelulankaa ja leikkuri, tilkkutyöalusta ja -viivain. Ohjaajana toimii Helena Haikara ja Seija Kortelainen/Keravan Tilkkukilta. Ryhmään mahtuu 10 henkilöä. Ilm. pe 26.10. mennessä Talkoorenkaan toimistoon p. (09) 294 0930.

Muotokuvakurssi järjestetään kahtena viikonloppuna 15.–16.9. ja 13.–14.10. klo 10-15. Kurssilla  opitaan  mm .piirtämään realistista muotokuvaa valokuvista tai elävästä mallista. Ei vaadi aiempaa piirustuskokemusta. Ota mukaan lyijykyniä (2B, 6B, 4H, 6H), kumi, mattoveitsi, piirustuslehtiö (A3), maalarinteippi, viivoitin, stomppeja, omia valokuvia sekä omat eväät. Kurssin hinta 30 e, joka maksetaan ennen kurssia tilisiirtona tai ensimmäisellä kerralla käteisellä. Ilm. viim. pe 7.9. Talkoorenkaan toimistoon  puh. (09) 294 0930. Opettajana kuvataiteilija Pia Utria.

Syksyn Ystäväpalvelu-ja vapaaehtoistyön kurssille voi jo ilmoittautua. Kurssipäivät ovat tiistaisin 16.10., 23.10., 30.10. klo 12–16, ja ti 6.11. klo 14–16.  Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Järjestämme kurssin yhteistyössä Keravan seurakunnan, SPR:n, Hopeahovin, Keravan kotihoidon kanssa. Kurssi on maksuton. Ilmoittautumiset viimeistään  9.10. Talkoorenkaan toimistoon puh. (09) 294 0930. Tulossa myös marraskuussa Sairaalavapaaehtoiskurssi, lisätietoja avunvalitys@talkoorengas.fi

Lisätietoja www.talkoorengas.fi tai Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus, Aleksis Kiven tie 19, Kerava. Ilmoittautumiset toimistoon puh. (09) 294 0930.30
La 10.11. klo 10-15 Talkoorenkaan tiloissa on kirpputori. Tule myymään nurkkiin kertyneet
ylimääräiset tavarasi tai tule tekemään edullisia löytöjä!
Pöydän hinta 5 euroa/pöytä,oma vaatetanko mukaan.
Pöytävaraukset Talkoorenkaan toimistosta (09) 294 0930
viim. pe 24.8.
Kahvio avoinna!

Sivuja: 1 [2] 3